Geweld escaleert in Irak na aanval op sjiitische moskee

In de Noord-Iraakse multinationale stad Kirkoek escaleert het geweld. Nadat een zelfmoordterrorist donderdagnacht reeds vijf mensen mee de dood had ingesleurd, stierven vrijdag nog eens vijf mensen bij aanslagen en bomexplosies.

(belga) Onder de doden bevond zich een sjiitische sjeik, die voor een terugkeer had gepleit van de sjiieten die in de plaats van de onder Saddam Hoessein verdreven Koerden naar hun geboorteplaats Kirkoek waren gekomen. Vijfentwintig Irakezen raakten gewond. De politie in Kirkoek vond bovendien de lijken van vier vermoorde mensen. Volgens het Amerikaanse leger schoten opstandelingen donderdag in Mossoel een Amerikaanse soldaat dood.

Ook de streek rond de stad Baquba, 60 kilometer ten noordoosten van Bagdad, krijgt geen rust. Extremisten vielen vrijdag een sjiitische moskee in al-Makadadija aan met mortiergranaten. Volgens ooggetuigen werd de moskee zwaar beschadigd. Niemand raakte gewond. In de regio werden de afgelopen dagen een soennitische moskee en verschillende huizen en winkels van soennieten in brand gestoken. Vicepresident Adel Abdel Mahdi zei in een interview met de Arabische krant al-Sharq al-Awsat echter dat men in Irak niet van een burgeroorlog kan spreken.

De Iraakse regering riep de inwoners van Bagdad inmiddels op wegens het uitgaansverbod het vrijdaggebed in een moskee in de buurt van hun woning te volgen. Het uitgaansverbod van 11.00 tot 15.00 uur moet aanslagen op moskeeën tijdens het vrijdaggebed verhinderen.

Het stadsbestuur van het 170 kilometer ten zuidoosten van Bagdad gelegen al-Kut eiste ondertussen van de regering hulp voor 1938 sjiitische gezinnen, die uit regio's die hoofdzakelijk door soennieten worden bewoond naar Al-Kut waren gevlucht. De verdrevenen uit al-Madain, Taji, Abu Ghraib, Baiji en Fallujah zijn voor levensmiddelen aangewezen op hulp.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud