Geweld in Libanon, Israël en Gazastrook houdt aan

Het conflict in het Midden-Oosten is donderdag zijn zestiende dag ingegaan met nieuw geweld. Bij Israëlische luchtaanvallen op doelwitten in het zuiden van Libanon en op de oostelijke Bekaa-vallei kwamen minstens drie mensen om.

(belga) De radicaal-islamitische Hezbollah vuurde 15 raketten af op het noorden van Israël. Daarbij vielen geen gewonden, maar het geschut veroorzaakte wel een bosbrand nabij Safed. Ook op de Gazastrook werd donderdag opnieuw gevochten.

De Israëlische premier Ehud Olmert beraadt zich donderdag samen met zijn veiligheidskabinet over een uitbreiding van het militair offensief tegen de Hezbollah. Daags na de internationale conferentie over het Midden-Oosten in Rome, komen in Jeruzalem ook de voorzitter van de EU-raad Erkii Tumioja en de Europese commissaris voor Externe Relaties Benita Ferrero Waldner aan voor een onderhoud met de Israëlische premier Olmert en diens minister van Buitenlandse Zaken Zipi Liwni.

De VN-Veiligheidsraad is er intussen niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een verklaring over de Israëlische aanval op een VN-post in het zuiden van Libanon, waarbij dinsdag vier blauwhelmen het leven lieten. Uit VN-kringen verluidde dat een meerderheid van de vijftien leden Israël wou veroordelen (onder meer China en Frankrijk). De VS, die over vetorecht beschikken, zouden echter dwars hebben gelegen. De onderhandelingen gaan donderdag voort.

Volgens een Libanese peiling die donderdag werd gepubliceerd keurt 87 procent van de Libanezen de strijd van de Hezbollah-milities tegen Israël goed. De peiling werd uitgevoerd door het Onderzoeks- en Informatiecentrum van Beiroet. Zeventig procent van de 800 ondervraagden vinden het juist dat de Hezbollah op 12 juli twee Israëlische soldaten ontvoerde. De ontvoering gaf aanleiding tot de Israëlische aanvallen.

De gevechten gaan intussen onverminderd voort. Bij een Israëlische luchtaanval in de buurt van Kark, op de Bekaa-vlakte, kwamen een Libanese agent en twee burgers om, zo meldt de politie in Beiroet. In Bint Jbeil, het bolwerk van de Hezbollah-milities waar woensdag nog negen Israëlische soldaten werden gedood, bleef het donderdagvoormiddag bij sporadische gevechten. Israëlische gevechtsvliegtuigen vuurden wel 30 raketten af op het Zuid-Libanese plaatsje Iklim al-Tuffa, ook een berucht bolwerk van de Hezbollah. De hulpdiensten vrezen dat er heel wat burgerslachtoffers zijn gevallen, maar ze konden het dorp voorlopig nog niet bereiken.

Volgens de krant Jediot Achronot plant het Israëlische leger verwoestende aanvallen op dorpen in het zuiden van Libanon van waaruit raketten worden afgevuurd op Israël. De krant baseert zich hiervoor op uitspraken van een anoniem legerofficier. De woordvoerder van het Israëlische leger wilde het bericht niet bevestigen, maar stelde wel dat het de politiek van het Israëlische leger niet weerspiegelt.

Op de Palestijnse Gazastrook werd donderdag een 75-jarige vrouw dodelijk getroffen toen een Israëlische granaat insloeg op haar woning in het vluchtelingenkamp Jabalia. In de nacht van woensdag op donderdag hadden Israëlische gevechtsvliegtuigen ook al vermoedelijke wapenopslagplaatsen van Palestijnse militanten in Jabalia aangevallen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud