Gezondheidshervorming VS weer stap dichterbij

Senator Ben Nelson. ©REUTERS

Kort voor het einde van het jaar is er beweging in de regeringspolitiek van de Amerikaanse president Barack Obama gekomen. Hij ontving de benodigde 60 stemmen om zijn beoogde gezondheidshervorming nog voor kerstmis door de Senaat te krijgen.

(belga) - De tot nog toe weifelende kandidaat, Senator Ben Nelson (Nebraska), stemde uiteindelijk toch toe.
Mogelijk zal nu ook de Senaat snel stemmen over de omstreden hervorming van de gezondheidszorg.

Voor de partij van Obama was de stem van de Senator uit Nebraska beslissend om de plannen erdoor te krijgen. De 58 Senatoren van de Democraten moesten met de hulp van twee onafhankelijken op de noodzakelijke meerderheid van 60 stemmen komen om een blokkering van de volledige wet door de Republikeinen te verhinderen.

Nelson had voor vertraging gezorgd omdat hij op een striktere regeling van de financiering bij abortus had aangedrongen. Omdat de afgevaardigden in hun wetsontwerp een subsidiëring van zwangerschapsafdrijvingen strikt hadden afgewezen, bepaalde het huidige Senaatsontwerp dat vrouwen deze maatregel door een bijkomende verzekering konden afdekken.

De Democratische fractieleider in de Senaat, Harry Reid, verklaarde zaterdag dat enkel de staten zelf dit nu kunnen verbieden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud