Advertentie
Advertentie

Ghanezen kiezen nieuwe president

Foto AFP ©AFP

In Ghana zijn de stembureaus zondag geopend voor de verkiezing van een nieuwe president en van 220 parlementsleden. Bijna 13 miljoen mensen zijn stemgerechtigd. Binnen de 72 uur zullen de eerste resultaten voorhanden zijn.

(belga) - De zowat 22.000 stembureaus openden de deuren om 8 uur. In bepaalde stemlokalen in de Ghanese hoofdstad Accra was echter nog niet alle materiaal aangekomen voor de stemming. De Ghanezen kunnen hun stem tot 18 uur uitbrengen.

Ongeveer 12,8 miljoen kiezers moeten een opvolger aanduiden voor John Kufuor, de uittredende president die zich volgens de grondwet niet voor een derde mandaat van vier jaar mag aanbieden.

Het betreft de vijfde stemming sinds het meerpartijenstelsel in 1992 is ingevoerd. De kiezers kunnen kiezen tussen zeven presidentskandidaten.

De strijd zal gaan tussen twee 64-jarige juristen: Nana Akufo-Addo van de partij die momenteel aan de macht is, de Nieuwe Patriottische Partij (NPP), en John Atta-Mills, de voormalige vicevoorzitter van het Nationaal Democratisch Congres (NDC). Een derde kandidaat die evenwel voor een verrassing zou kunnen zorgen, is Papa Kwesi Nduom, een 55-jarige zakenman die de Partij van de Volksconventie (CPP) vertegenwoordigt.

Indien nodig wordt op 28 december een tweede ronde georganiseerd.

Waarnemers van de Europese Unie, van het Commonwealth en van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) zijn ter plaatse.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud