'Gifschip Ivoorkust had in Amsterdam kunnen blijven'

De autoriteiten in Amsterdam hadden geen toestemming moeten geven gelost afval van het schip Probo Koala terug te pompen in het schip. De verschillende autoriteiten konden het afval in Amsterdam laten. De commissie Hulshof die onderzoek deed naar de gang van zaken rond het gifschip concludeert dit.

(belga) Als verzachtende omstandigheid erkent de commissie dat de regels over scheepsafval "zeer complex en gebrekkig" zijn. Bovendien lag de wettelijke bevoegdheid om het vertrek van het schip uit de Amsterdamse haven te verbieden niet bij de gemeente maar bij de Nederlandse staat.

Het schip kwam 3 juli de Amsterdamse haven in en probeerde tevergeefs afval ter verwerking aan te bieden. Buurtbewoners klaagden over stankoverlast. Een deel van de lading wordt gelost, maar voor het vertrek op 5 juli gaf de gemeente toestemming de geloste lading weer terug het schip in te pompen.

In Ivoorkust werden tienduizenden ziek en tien mensen overleden na inademing van giftig afval, vermoedelijk afkomstig van het schip.

Het onderzoeksrapport is voorts kritisch over de handelwijze tussen en van de verschillende diensten in de hoofdstad. Volgens het rapport werken de diensten goed met elkaar samen "voor wat betreft de gewone gang van zaken". "Maar voor de bijzondere omstandigheid waarvan bij de Probo Koala sprake was, is de gebruikelijke werkwijze en samenwerking niet adequaat gebleken." De diensten hebben de complexiteit en ernst van dit geval niet onderkend. Daarbij is verzuimd de betrokken schepenen te informeren voor er beslissingen zijn genomen.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud