'Goldman misleidde obligatiebeleggers'

©© Charles O'Rear/CORBIS

Goldman Sachs verkocht 15 miljard dollar Grieks staatspapier, nadat het eerst het Zuid-Europese land had geholpen om zijn begrotingstekort te verhullen door middel van swaps. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg.

(tijd) - In de verkoopdocumenten van de obligaties, maakte de Amerikaanse zakenbank in minstens zes van de tien gevallen geen melding van de afgeleide producten, die Athene hielpen om het Griekse begrotingstekort te maskeren. Op die manier kon Goldman Sachs het Griekse staatspapier aan een voordeligere prijs slijten.

Dat schrijft Bloomberg, dat een deel van de prospectussen van de verkopen kon inkijken. Met onder meer intrest- en valutaswaps haalde Goldman Sachs het voorbije decennium onmiddellijke inkomsten op voor de Griekse regering. De bank hield zo ook de toekomstige lasten uit de overheidsbalans.

De Europese Unie zegt dat ze daar niet van op de hoogte was. Sinds 2002 heeft Goldman Sachs 735 miljoen euro verdiend aan het onderschrijven van Griekse staatspapier, zegt Bloomberg.

Door de swap verborgen te houden, kon Goldman Sachs een betere prijs bedingen voor Griekenland en het bankensyndicaat dat de obligaties onderschreef, zegt een fondsenmanager.

'De prijs van obligaties moet de echte toestand Griekse financiën weerspiegelen', zegt een obligatiespecialist aan Bloomberg. 'Als de bank ze aan beleggers verkocht op basis van publieke informatie, en ze was zich bewust dat de informatie niet klopte, zijn de beleggers bedrogen'.

KD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud