Gorbatsjov waarschuwt voor 'Sovjet-situaties'

(belga) - De voormalige Russische president Mikhail Gorbatsjov betreurt de nederlaag van de hervormingsgezinde partijen bij de Russische parlementsverkiezingen. Hij waarschuwt voor de dominantie van een enkele partij, meer bepaald van de pro-Poetinpartij Jedinstvaja Rossija (ER). De uitslag kan volgens Gorbatsjov uitmonden in een 'communistische situatie of in een situatie op z'n Sovjets'.

Gorbatsjov reageert daarmee op de virtuele eliminatie van de twee liberale partijen, de Unie van Rechtse Krachten (SPS) en Jabloko (Appel). De voormalige Sovjet-leider had gehoopt dat 'het hele politieke spectrum' binnen de Doema zou worden vertegenwoordigd, maar de partijen SPS en Jabloko raakten niet over de kiesdrempel van 5 procent.

Gorbatsjov die in december 1991 opstapte als leider van de voormalige USSR, is steeds een voorzichtig voorstander geweest van de politiek van de huidige president, maar gaf Poetin af en toe wel opmerkingen op het vlak van de mensenrechten, sociale kwesties en op het vlak van milieukwesties.

20707248

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud