Greenpeace: 'Verenigde Staten willen atoomwapens ook als eerste inzetten'

(belga) - De VS willen hun atoomwapens niet langer alleen als afschrikkingsmiddel gebruiken, maar ze willen ze nu ook inzetten om de eerste slag toe te dienen. Dat zegt de milieu-organisatie Greenpeace. Ze baseert zich op een ontwerpdoctrine 'voor gemeenschappelijke nucleaire operaties' van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon.

Volgens de ontwapeningsexpert van Greenpeace, William Peden, ziet het Pentagon kernwapens niet langer meer als alleen een wapen ter ontrading of als laatste redmiddel. 'Het zijn in het bijzonder ook wapens die als eerste ingezet kunnen en zullen worden', luidt het.

Het document dat in zijn definitieve versie nog deze herfst publiek zou worden gemaakt, geeft voor het eerst een inzicht in de atoomwapenstrategie van de VS onder het bewind van president George Bush. 'Onder zijn leiding hebben de hoogste bevelsniveaus in het ministerie van Defensie een 'radicale koerswijziging' voltrokken', heet het in een mededeling van Greenpeace.

De ontwerpdoctrine maakt geen onderscheid tussen conventionele en nucleaire wapens. Atoomwapens zullen veel meer worden geïntegreerd in een conventioneel wapenprogramma voor defensie.

Niettemin rijzen er bij sommige beleidsmakers op het Pentagon vragen, zegt de milieuorganisatie. Zij heeft de Amerikaanse regering opgeroepen zich te distantiëren van de 'oorlogszuchtige plannen' van het Pentagon. De regering zou in een verklaring moeten aangeven dat de VS nooit kernwapens inzetten om de eerste klap toe te dienen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud