Grenzen tussen oud en nieuw Europa eind 2007 open

De controles aan de grenzen tussen de oude en nieuwe lidstaten van de Europese Unie worden normaliter eind 2007 of begin 2008 opgeheven. Dat is het gevolg van een compromis dat de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU dinsdag in Brussel hebben bereikt.

(belga) Als gevolg van problemen met de ontwikkeling van een nieuwe databank (SISII) dreigde de toetreding van de nieuwe lidstaten tot de ruimte zonder binnengrenzen (zone van Schengen) ernstige vertraging op te lopen. SISII is vermoedelijk pas in 2009 operationeel, terwijl de nieuwe lidstaten was beloofd dat ze in de loop van volgend jaar zouden kunnen toetreden.

Onder zware politieke druk van deze lidstaten, die in 2004 lid werden van de EU, is maandag een tussentijdse oplossing uit de hoed getoverd. De EU gaat voor een prijskaartje van zes miljoen euro de huidige databank (SIS) zodanig aanpassen dat de autoriteiten in de nieuwe lidstaten alsnog sneller aangesloten kunnen worden op het netwerk. Volgens de huidige planning zouden de zee- en landgrenzen eind 2007 geopend worden. Zo'n drie maanden later zouden ook de controles op de luchthavens worden opgeheven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud