Grieken verkopen schulden met succes

Griekenland heeft maandag met succes obligaties uitgegeven met een looptijd van zeven jaar. Athene plaatste voor 5 miljard euro schuldpapier, terwijl de bestellingen opliepen tot bijna 7 miljard euro. De rente op de obligatie bedraagt 5,9 procent.

(tijd) - Athene nam Alpha Bank, Bank of America, Emporiki, ING en Societe Generale in de arm om de uitgifte te begeleiden.

Griekenland heeft de eerste grote test sinds het reddingsplan dus doorstaan. Het geeft aan dat de internationale markten geloof hechten aan het reddingsplan dat de Europese regeringsleiders uitdokterden over de eventuele financiering van de Griekse schuld.

Het Europese compromis behelst dat de eurolanden een deel van de inspanningen leveren, aangevuld met geld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Premie

Dit weekend gaf Petros Christodoulou, het hoofd van het Griekse schuldagentschap, te kennen dat er een nieuwe obligatie-uitgifte zat aan te komen. ‘We willen in maart nog naar de markt terugkeren’, zei hij.

Voor eind mei staan de Grieken voor de uitdaging om 23 miljard euro aan schulden die op de vervaldag komen, te herfinancieren. Volgens analisten kan het nog enige tijd duren vooraleer beleggers een lagere premie op Grieks staatspapier vragen.

De rente op tienjarig Grieks staatspapier stijgt maandag tot 6,219 procent. Het renteverschil met de Duitse Bunds, bekend als het veiligste overheidspapier in de eurozone, bedraagt ruim 300 basispunten.

KD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud