Griekenland krijgt steun van eurozone

Jean-Claude Juncker

De ministers van Financiën van de eurozone hebben een akkoord bereikt over de technische modaliteiten voor eventuele steun aan het noodlijdende Griekenland. Dat heeft de Luxemburgse voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker aangekondigd.

(belga) - Juncker trad niet in details over de technische modaliteiten. Volgens hem moet nog een aantal details uitgewerkt worden. Hij beklemtoonde wel dat de steun in overeenstemming zou zijn met de Europese verdragen en met de nationale wetgeving. De Luxemburgse premier sprak over 'bilaterale hulp'. Garanties op Griekse leningen sloot Juncker uit. Hij zei ook dat alle eurolanden aan de operatie zouden deelnemen.

Juncker herhaalde nogmaals dat Europese steun momenteel niet aan de orde is omdat Griekenland vooralsnog niet om Europese hulp heeft gevraagd. De ministers van de eurolanden betoonden hun vertrouwen in de besparingsmaatregelen die de Griekse regering heeft aangekondigd. Eventuele Europese hulp kan volgens Juncker wel 'snel' geactiveerd worden.

Juncker beklemtoonde dat de eventuele beslissing uiteindelijk aan de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie toekomt. Die stelden ruim een maand geleden dat ze 'vastberaden en gecoördineerd actie' zouden ondernemen als dat nodig zou blijken.

Griekenland moet het begrotingstekort dit jaar met vier procent indijken tot 8,7 procent. Daarnaast is het land op zoek naar meer dan 50 miljard euro om zijn schulden te financieren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud