Griekenland mikt op halvering overheidstekort 2005

(belga) - De Griekse regering mikt voor volgend jaar op een overheidstekort van 2,8 procent van het bruto nationaal produkt (bnp). Dit is niet alleen onder de drie procent-norm, maar ook zowat een halvering tegenover de 5,3 procent van dit jaar. Griekenland hoopt hiermee Europese sancties te ontlopen.

Sinds maandag staat vast dat Griekenland niet mocht worden toegelaten in de euro-zone. Het land had eind jaren negentig stelselmatig een tekort hoger dan drie procent, maar gaf een lager cijfer.

Juridisch is het onmogelijk om Griekenland uit de muntunie te gooien, maar Europa eist wel dat de Grieken het overheidstekort - dat ook sinds de eeuwwisseling boven 3 procent ligt - sterk terugschroeven. Zoniet komen er financiële sancties.

Griekenland deed de belofte tijdens de maandelijkse vergadering van de ministers van Financiën. Die discussieerden onder andere over het Europese stabiliteitspact en de begrotingsnormen. De discussie zal nog tot het voorjaar aanslepen, maar wellicht gaan de normen soepeler geïnterpreteerd worden.

Voorts gaat meer aandacht naar de overheidsschuld. Dat is dan weer belangrijk voor België, dat slecht scoort op dat domein.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud