Griekenland voert schutkringen in

(belga) - De gebieden in Griekenland waar woensdag drie besmette zwanen zijn aangetroffen, worden streng bewaakt. Dat stelt de Europese Commissie. Transport van pluimvee is er in principe verboden, tot duidelijk is of het inderdaad om de H5N1-variant gaat.

Is het vogelgriepvirus nu eindelijk aangekomen in de Europese Unie? Dit is de vraag die velen bezighoudt. Volgens eurocommissaris voor Gezondheid Markos Kyprianou is die vraag echter niet zo belangrijk. Alle maatregelen zijn genomen om adequaat te reageren wanneer er een geval opduikt. Dat zo'n geval ooit zal opduiken, is niet onwaarschijnlijk gezien het transport via trekvogels.

In Griekenland zijn ondertussen strenge controles van kracht. De getroffen gebieden zijn afgesloten en de besmettingshaarden worden geïdentificeerd. Als zou blijken dat de dode zwanen besmet waren met H5N1, worden de maatregelen met minstens een maand verlengd. Volgende donderdag en vrijdag is alvast een vergadering met de EU-experten gepland.

Bij de uitbraak in het Afrikaanse Nigeria is Europa niet rechtstreeks verbonden. Wel heeft de Commissie vroeger al 30 miljoen euro vrijgemaakt voor de strijd tegen het vogelgriepvirus in Afrika. Dat geld heeft nu meteen een eerste bestemming.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud