Griepexperts vragen Europa 150 miljoen euro voor vaccins

(belga) - Een groep griepspecialisten vraagt de oprichting van een Europese task force die het hoofd moet bieden aan de uitbraak van een nieuwe dodelijke griepepidemie. De experts vragen onder meer 150 miljoen euro voor de aanmaak van prototypes van een vaccin. Ze pleiten ook voor een waarschuwingssysteem voor griepvirussen bij trekvogels en de verhoging van het aantal gewone griepvaccins.

Het European Scientific Working group on Influenza (ESWI) trok maandag op een persconferentie aan de alarmbel. Het ESWI is een groep van Europese griepspecialisten en adviseurs van grote medische instituten en organisaties, gesponsord door de farmaceutische industrie. Volgens de experts is Europa niet klaar voor een epidemie en moet de werkgroep de unie versneld klaarstomen voor gevaarlijke vormen van vogelgriep.

Zo vraagt het ESWI 150 miljoen euro aan Europa voor de ontwikkeling van prototypes van een vaccin. De ontwikkeling kan een tot twee jaar duren. "De industrie kan het geld niet ophoesten, omdat het probleem zich mogelijk nooit stelt", aldus professor Ab Osterhaus, voorzitter van het ESWI. "Het moet gaan om een publiek-private samenwerking. Die 150 miljoen is trouwens peanuts in vergelijking met de kosten van een echte epidemie."

Een echt vaccin is zo'n prototype nog niet, omdat er nog geen gemuteerde variant bestaat van het gevaarlijke H5N1-vogelgriepvirus dat overgaat van mens op mens. Volgens de specialisten is het risico op de uitbraak van een gevaarlijke griepepidemie namelijk dan pas realistisch. Het ESWI denkt dat, zeker wat Europa betreft, het gevaar nog onder controle is.

"We verwachten dat alle Europese lidstaten zich extra inspannen om voldoende vaccins tegen de vogelgriep aan te leggen". Dat verklaarde Philip Tod, woordvoerder van EU-Commissaris Markos Kyprianou, maandag in de Berlaymont.

Volgens de Europese Commissie moeten de lidstaten voldoende vaccins hebben om 25 procent van de bevolking in te enten. Die 25 procent is de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hoewel de Europese Commissie het momenteel niet met zoveel woorden durft te zeggen, haalt momenteel geen enkele lidstaten de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. "De Europese Commissie", aldus woordvoerder Tod, "is niet tevreden met de wijze waarop de lidstaten het probleem hebben aangepakt".

24014041

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud