Advertentie

Groen gelijk aan socialisten in Frankrijk

Daniel Cohn-Bendit van de Franse groenen ©AFP

Europe-Ecologie zou evenveel zetels halen als de sociaal-democratische PS in Frankrijk. Tewijl de linkse oppositie elkaar verscheurt wint de partij van president Sarkozy, UMP, zonder moeite de Europese verkiezingen. Over heel Frankrijk haalt UMP wellicht meer dan 26 procent.

(tijd) – In Frankrijk ligt men niet wakker van de Europese verkiezingen. De opkomst lag op amper 40 procent, een laagterecord.

De verrassing van de Europese verkiezingen is dat de groene partij Europe-Ecologie de socialisten inhalen wat zetels betreft. Beide partijen flirten met de grens van 17 procent en zouden volgens de laatste uitslagen evenveel zetels halen.

Europe-Ecologie is een samengaan van een aantal populaire politici. Naast Daniel Cohn-Bendit, staan ook de boerenactivist José Bové en de gewezen onderzoeksrechter Eva Joly op de lijst.

De socialistische partij, PS, haalt nipt 17 procent. Dat is minder dan de 20 procent die partijleider Martine Aubry vooropstelde. Vijf jaar geleden haalde de partij nog bijna 30 procent van de stemmen.

De groene partij en de socialisten zouden nu beide 14 zetels, van de Franse 72 zetels, in het Europese parlement halen.

De neergang is bijzonder ontluisterend voor Aubry. Die haalde het voorzitterschap van de PS binnen na een bittere strijd met gewezen presidentskandidate Ségolène Royal. Binnen de Franse socialistische partij is de crisis nu totaal.

Sarkozy

Zoals verwacht haalde de regeringspartij UMP een vlotte zege. De partij van president Sarkozy wint met meer dan 26 procent van de stemmen. Daarmee haalt de UMP de vooropgestelde doelstellingen. De partij blijft boven de 25 procent en haalt zelfs meer.

De gewezen minister van Justitie, Rachida Dati, haalde een zege in Ile-de-France, en noemde de verkiezing ‘een succes voor de president van de Republiek’. Het is al geleden van Valéry Giscard d’Estaing (in 1979) dat een zetelende president nog eens de Europese verkiezingen won.

MoDem

Een onverwacht groot verliezer is MoDem van François Bayrou. Die centrumpartij haalt geen 9 procent van de stemmen. Dat is een stevige tegenvaller voor die partij. Bij de presidentsverkiezingen in 2007 haalde Bayrou nog 18,5 procent van de stemmen en werd zijn partij als de grote verrassing van de verkiezing beschouwd. Maar op Europees vlak kan Bayrou zijn succes niet doortrekken.

Bij de extreme partijen haalt de uiterst rechtse FN van Jean-Marie Le Pen nog 6,5 procent van de stemmen, een schim van het verleden. Voor Le Pen waren het de laatste verkiezingen.

Uiterst links gaat Front de Gauche (de gewezen communisten) met 6,3 procent nipt de nieuwe Nouveau parti anticapitaliste (trotskistisch), goed voor 5 procent, vooraf. JV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud