Groep advocaten dient klacht in tegen Donald Rumsfeld

Een groep advocaten heeft in Duitsland een klacht ingediend tegen de voormalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld. Hij wordt ervan beschuldigd het gebruik van marteling in Irak en in Guantanamo Bay te hebben gerechtvaardigd en goedgekeurd. Dat heeft een van de advocaten dinsdag laten weten.

(belga) De klacht, die 220 pagina's telt, werd bij de Duitse procureur-generaal ingediend namens elf gewezen Iraakse gevangenen van de beruchte gevangenis Abu Ghraib bij Bagdad en een gedetineerde van het detentiecentrum op de marinebasis Guantanamo Bay, evenals verscheidene mensenrechtengroeperingen, waaronder het Amerikaanse Center for Constitutional Rights.

De juristen vragen in de aanklacht het Duits Openbaar Ministerie een vooronderzoek te beginnen en een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Rumsfeld en andere hooggeplaatste functionarissen wegens het goedkeuren van oorlogsmisdaden.

De klacht werd in Duitsland ingediend omdat de Duitse wet vervolging van oorlogsmisdaden mogelijk maakt, ongeacht waar op de wereld deze plaatsvonden.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud