Grote manifestatie tegen presidentskandidatuur Erdogan in Ankara

Zowat 80.000 manifestanten zijn zaterdag in Ankara samengekomen om te protesteren tegen een eventuele kandidatuur van premier Erdogan voor het presidentschap. Dat meldt de Turkse nieuwszender NTV.

(belga) De betogers zijn ingegaan op een oproep van verenigingen die pleiten voor een strikte scheiding tussen kerk en staat. De manifestanten, gewapend met Turkse vlaggen en afbeeldingen van de stichter van het moderne Turkije Kemal Atatürk, scandeerden anti-islamitische slogans.

Erdogan, die zijn politieke carrière uitbouwde vanuit de islamitische beweging en zich vandaag als een 'conservatief democraat' bestempelt, heeft zich nog niet uitgesproken over zijn eventuele kandidatuur voor het presidentschap in mei. De tegenstanders van een eventuele kandidatuur vrezen dat Erdogan Turkije wil islamiseren.

De Turkse ordediensten schuwen de grote middelen niet: op het verzamelpunt van de manifestatie op het Tandoganplein zijn bijna 10.000 ordehandhavers paraat. Er zijn helikopters en speciale eenheden ingezet. De organisatoren verwachten in totaal 150.000 manifestanten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud