'Groter Europees engagement in Afghanistan'

Jaap De Hoop Scheffer - Foto Reuters ©REUTERS

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft de Europeanen maandag opgeroepen het voorbeeld van de Verenigde Staten te volgen door zich meer te engageren in Afghanistan.

(belga/tijd) - Het gaat dan zowel om militaire steun als de opleiding van de Afghaanse politie en financiële hulp aan het Afghaanse leger.

'Deze oorlog is niet van Barack Obama, de geallieerden moeten hun duit in het zakje doen, net zoals de hele internationale gemeenschap', aldus de Hoop Scheffer in Brussel.

De Amerikaanse president Barack Obama zei vrijdag dat hij nog eens minstens 4.000 extra soldaten naar Afghanistan zal sturen, bovenop de 17.000 die hij eerder reeds had aangekondigd. Ook stuurt Washington civiele deskundigen. De extra extra troepen dienen voor de opleiding van het Afghaanse leger en de politie. Daarmee verhoogde Obama de druk op de andere 41 landen die militair aanwezig zijn in Afghanistan, waaronder de NAVO-landen.

De Amerikaanse president wil al-Qaida in Pakistan en Afghanistan verslaan en ontmantelen, en hen ervan weerhouden in de toekomst naar hun land terug te keren.

Volgens de Hoop Scheffer doen de Europeanen inspanningen, 'maar niet voldoende'. Hij schat dat er ongeveer twee miljard dollar per jaar nodig is om het Afghaanse leger te helpen.

Dinsdag vindt in Den Haag een internationale conferentie plaats over Afghanistan, op initiatief van de VS maar onder auspiciën van de Verenigde Naties. Opmerkelijk is de aanwezigheid van Iran, een van de voornaamste buurlanden van Afghanistan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud