Guantanamo-gevangenen hebben recht op advocaat

(belga) - Een Amerikaanse rechter heeft donderdag geoordeeld dat de gevangenen op de Amerikaanse basis Guantanamo in Cuba privé-gesprekken mogen voeren met hun advocaten. De beslissing van rechter Colleen Kollar-Kotelly gaat in tegen de wens van de Amerikaanse Minister van Defensie maar ze beschouwt haar vonnis als een 'fundamenteel rechtsprincipe'.

Het vonnis heeft ondermeer betrekking op drie Koeweitse gevangenen, onder wie, volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten, een spiritueel raadgever van terreurleider Osama bin Laden. Deze drie worden, net als het merendeel van de zowat 540 Guantanamo-gevangenen, al drie jaar vastgehouden zonder officieel in beschuldiging te zijn gesteld of rechtsbijstand te hebben gekregen.

Het Hooggerechtshof van de VS besliste eind juni dat de Guantanamo-gevangenen recht hebben op een eerlijk proces voor een burgerlijke rechtbank en op een advocaat. Indien dit niet gebeurt, moet de regering hun opsluiting verantwoorden, aldus het Hooggerechtshof.

Na deze beslissing vroeg het militaire gerecht dat de ontmoetingen tussen de gedetineerden en hun advocaat zouden worden gefilmd en dat deze videobanden zouden worden bewaard. Het militaire gerecht eiste ook dat ze de notities van de advocaten zouden mogen inkijken.

Rechter Kollar-Kotelly betwistte deze eisen van het militaire gerecht en benadrukte dat het, vanuit gerechtelijk standpunt, van het grootste belang is dat de vertrouwensrelatie tussen advocaat en cliënt wordt gerespecteerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud