Gül haalt het niet in eerste ronde Turkse verkiezingen

Bij de nieuwe verkiezing van een nieuwe Turkse president heeft minister van buitenlandse zaken Abdullah Gul maandag wel een meerderheid achter zich gekregen, maar niet de vereiste tweederdemeerderheid om in de eerste ronde te worden verkozen, zo heeft parlementsvoorziter Köksal Toptan bekendgemaakt.

Gül van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) kreeg 341 stemmen achter zich, waarmee hij het makkelijk haalde van Sabahattin Cakmakoglu (70) en Hüseyin Tayfur Icli (13). Er stemden 23 parlementsleden voor "geen van de drie" en één stem was ongeldig.

Geen enkele kandidaat haalde aldus de tweederderde meerderheid van 367 stemmen in het Turkse parlement, dat 550 zetels telt. Op 24 augustus komt er bijgevolg een nieuwe stemming. Indien er dan geen winaar uit de bus komt, volstaat op 28 augustus een gewone meerderheid.

Uit protest tegen de kandidatuur van Gül had de Republikeinse Volkspartij (CHP) de verkiezing geboycot. Niettemin werd met 448 aan de stemming deelnemende parlementsleden het vereiste quorum bereikt.

De nauwe band die Gül in het verleden had met islamitische groepen heeft seculiere kringen, in het bijzonder het invloedrijke leger, verontrust.

Gül maakte vorige week bekend kandidaat-president te zijn en heeft sindsdien vooraanstaanden uit de politieke, syndicale en bedrijfswereld ontmoet in een poging hen te gerust te stellen.

Toen de minister in april een eerste poging deed om president te worden, verspreidde het leger een verklaring waarin het zei alles te zullen doen wat nodig is om het principe van de scheiding tussen kerk en staat te vrijwaren. Velen denken dat deze verklaring ertoe heeft geleid dat het Constitutioneel Hof die verkiezing heeft geannuleerd omdat door een boycot van de oppositie het quorum niet was bereikt. Wat op zijn beurt premier Recep Tayip Erdogan ertoe aanzette nieuwe verkiezingen uit te schrijven waarbij zijn AKP opnieuw aan de macht kwam.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud