Gül houdt vast aan presidentskandidatuur

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül trekt zich niet terug als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Dat heeft hij zondag laten verstaan.

(belga) Het Turkse leger had vrijdag vlak na de eerste stemronde voor de verkiezing van een nieuwe president een schot voor de boeg gelost en de regering waarvan Gül deel uitmaakt, ervan beschuldigd de scheiding van kerk en staat op de helling te zetten.

Gül zei zondag dat er geen sprake is om zijn kandidatuur in te trekken. Hij ging daarbij niet over een nacht ijs. De beslissing is het resultaat van overleg binnen zijn islamitisch-conservatieve partij AKP, luidde het.

Gül kwam vrijdag bij de eerste stemronde in het parlement tien stemmen te kort voor de benodigde tweederdemeerderheid om president te worden.

De oppositie en het leger vrezen dat Gül, met zijn islamitische achtergrond, een gevaar is voor het seculiere karakter van de Turkse staat. De strikte scheiding van kerk en staat, ingevoerd door Atatürk, is in Turkije heilig.

De Europese Unie vroeg het Turkse leger zaterdag zich niet te mengen in de verkiezing van een nieuwe president en de democratie te respecteren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud