Hamas bereid Israël te erkennen

De radicale Palestijnse beweging en regeringspartij Hamas is bereid in te stemmen met delen van een document dat het bestaansrecht van Israël en een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict erkent.

(belga) Dit heeft de Palestijnse toponderhandelaar en lid van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO Yasser Abed Rabbo donderdag in de Britse kwaliteitskrant The Guardian gezegd.

Volgens het blad zwicht Hamas voor een ultimatum dat is gesteld door de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Hij wil dat de regeringspartij een document onderschrijft dat door Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen is opgesteld. Wanneer de beweging dit niet doet, wil hij de tekst voorleggen in een referendum. Wanneer Hamas dit zou verliezen, kan het de radicale Palestijnen de macht kosten.

Radicale ommezwaai

Volgens Yasser Abed Rabbo is Hamas nu bereid delen van het document te erkennen die oproepen tot een onderhandeld en finaal akkoord met Israël om een Palestijnse staat te vestigen in de gebieden die de joodse staat sinds 1967 bezet, met inbegrip van Oost-Jeruzalem.

Steeds luidens het vooraanstaande lid van de (rivaliserende) PLO (van president Abbas) zou Hamas bereid zijn die secties te aanvaarden omdat de beweging meent 'dat het een middel is om af te raken van problemen met de internationale gemeenschap'.

Indien Hamas, dat diepe interne verdeeldheid riskeert over de erkenning van de staat Israël, het hele document erkent, is dat een radicale ommezwaai van zijn aanvankelijke bedoeling om Israël door een islamitische staat te vervangen en van zijn meer recent standpunt met betrekking tot een bestand over langere termijn. Dat zou er volgens dit standpunt pas komen als een Palestijnse staat is gesticht in de bezette gebieden, zonder formeel de joodse staat te erkennen evenwel.

Rabbo zei dat er binnen enkele dagen een akkoord uit de bus kan komen. Maar er zijn volgens hem nog belangrijke meningsverschillen te overwinnen, in het bijzonder omtrent de oproep in het document voor het vormen van een regering van nationale eenheid.

Hamas weigerde details te geven over de onderhandelingen, aldus The Guardian.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud