Hamas dreigt met nieuwe aanslagen na dodelijk weekend

De Palestijnse regeringspartij Hamas heeft zondag met nieuwe aanslagen tegen Israël gedreigd nadat Israëlische troepen tijdens het weekeinde in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever negen Palestijnen hadden gedood. Dat is de hoogste dodentol op twee dagen tijd sinds in november een wapenstilstand met Israël was bereikt.

(belga) Zondag schoten Israëlische militairen drie Palestijnen dood: een 16-jarige jongen in de buurt van Ramallah en twee "militanten" in Nabloes. Volgens het leger handelden de troepen uit zelfverdediging.

Zaterdag waren in Jenin, eveneens op de bezette Westelijke Jordaanoever, vijf Palestijnen gedood, van wie vier het predikaat "militante strijder" droegen. Ook de 17-jarige zuster van een activist van de Islamitische Jihad werd gedood toen soldaten haar broer probeerden te arresteren. Voorts eiste een luchtaanval zaterdagavond in het noorden van de Gazastrook één burgerdode.

Reagerend op dit hoge dodenaantal riep Hamas bij monde van Fawzi Barhum alle militante facties op, "zich te verenigen en alle mogelijke manieren van verzet aan te wenden om de door de Israëlische bezetting uitgevoerde bloedbaden te beantwoorden".

Fatah, de fractie van president Mahmud Abbas, veroordeelde het militaire optreden als een "poging van Israël om het heropstarten van het vredesproces te dwarsbomen". De gewapende tak van Fatah, de al-Aqsa Martelarenbrigades, waarschuwde Israël haar aanhangers niet onder vuur te nemen. De twee doden in Nabloes waren lid van de Martelarenbrigades.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud