Hamas en Fatah bereiken akkoord staakt-het-vuren

De Palestijnse groeperingen Fatah en Hamas zijn zondagavond tot een akkoord voor een staakt-het-vuren gekomen dat een einde moet maken aan de explosie van geweld tussen de aanhangers van de twee partijen. Dat zei een hoge verantwoordelijke van het comité dat beide groepen overkoepelt. Ondanks het akkoord werden zondagavond nog schoten gelost in Gaza tussen aanhangers van Fatah en Hamas.

(belga) Het akkoord moet een einde maken aan alle gevechten en houdt ook in dat gewapende mannen niet zomaar in de straten mogen rondlopen.

Bij het geweld kwamen drie mensen om het leven en werden meer dan 30 mensen gewond. De gewelddadigheden begonnen nadat president Abbas vervroegde verkiezingen aankondigde.

Zondag werd het zuidwesten van Gaza, waar meerdere ministeries en de presidentiële kantoren zijn, een echt slagveld. Er werden raketten afgevuurd en obussen ontploften in het bureau van president Abbas. Leden van de presidentiële garde wisselden schoten met militanten van Hamas. Onbekenden openden ook het vuur op een konvooi met minister van Buitenlandse Zaken Mahmoud Zahar, die ongedeerd bleef.

De Palestijnse eerste minister Ismail Haniyeh verwierp de beslissing tot vervroegde verkiezingen als anti-constitutioneel. De internationale gemeenschap steunt Abbas in zijn beslissing.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud