Hamas verwerpt Amerikaans veiligheidsplan voor Palestijnse gebieden

De radicale Palestijnse beweging Hamas, die deel uitmaakt van de regering van Nationale Eenheid, heeft zaterdag het Amerikaanse veiligheidsplan voor de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever verworpen. Volgens een woordvoerder van Hamas is het plan erop gericht "de Palestijnse bevolking te doden en de bezetting van de bezette Palestijnse gebieden te legaliseren."

(belga) Het Amerikaanse plan stelt volgens de Israëlische krant Haaretz een kalender met maatregelen op om het personen- en goederenverkeer in de Palestijnse gebieden te vereenvoudigen. In ruil daarvoor moeten de Palestijnen een veiligheidsplan opstellen om het afvuren van raketten en de wapensmokkel vanuit de Gazastrook in te dijken. Er wordt ook voorzien dat sommige Israëlische wegblokkades worden opgeheven en dat konvooien zullen worden georganiseerd om de Palestijnen van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever en omgekeerd te brengen.

Intussen melden verschillende bronnen dat Israëlische soldaten vrijdag drie Palestijnse militanten hebben doodgeschoten nabij de Westelijke Jordaanoever. De Israëli's zouden de wagen van de Palestijnen, die tot de islamitische Jihad behoorden, in een hinderlaag hebben gelokt. Andere Palestijnse militanten openden daarop het vuur op de Israëlische soldaten. Die zouden vervolgens ambulances verhinderd hebben om onmiddellijk naar de plaats van het gebeuren te rijden.

Als reactie daarop vuurden militanten van de islamitische Jihad zaterdag drie raketten af richting Israël. Daarbij raakte een huis beschadigd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud