Advertentie

Hamas vraagt president van Emiraten om hulp

Khaled Meshaal (Foto EPA) ©EPA

De Palestijnse islamitische verzetsbeweging Hamas heeft de president van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahayan, om hulp gevraagd na de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook.

(belga) - Volgens het persagentschap WAM kwam de oproep er bij monde van de in Syrië in ballingschap levende Khaled Masjaal, de leider van het politiek bureau van Hamas. Sjeik Khalifa heeft laten weten zich te zullen inzetten 'om een einde te maken aan het geweld tegen het Palestijnse volk'. Daarnaast beloofde hij via de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hulpgoederen naar de Gazastrook te zullen sturen.

Israël laat overigens maandagochtend een humanitair hulpkonvooi naar de Gazastrook door. 'De grensovergang Kerem Shalom in het zuiden van de Gazastrook werd geopend. Er zouden zo'n tachtig vrachtwagens met medicijnen en voedingsmiddelen worden doorgelaten', aldus een woordvoerder van de militaire administratie aan het Franse persagentschap AFP. Twee andere grensovergangen blijven uit veiligheidsoverwegingen gesloten, luidt het verder.

Intussen blijven de vijandelijkheden doorgaan. Israël zet zijn luchtoffensief verder en zou ook het kantoor van de Palestijnse Hamas-premier Ismaïl Haniyeh gebombardeerd hebben, evenals een wapenopslagplaats. De grenszone langs de Gazastrook werd maandag door het Israëlische leger uitgeroepen tot 'een gesloten militaire zone'.

De Palestijnen blijven op hun beurt zelfgemaakte raketten afvuren richting Israël. Eén van die raketten kwam neer op een bouwwerf in de Zuid-Israëlische stad Ashkelon, die in vogelvlucht op zo'n 13 kilometer van de Gazastrook ligt. Bij de aanslag kwam één burger om het leven en raakten acht mensen gewond. Zondag werd ook de stad Ashdod, op meer dan 30 kilometer ten noorden van de Gazastrook, getroffen door raketinslagen. Het was de eerste keer dat een Palestijnse raket die vanuit Gaza afgevuurd werd, zo ver op het Israëlische grondgebied terechtkwam.

Sinds het begin van de operatie zaterdag zijn volgens Palestijnse bronnen meer dan 300 doden gevallen. De Verenigde Naties hebben het over 'meer dan 51 burgerslachtoffers'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud