Advertentie

Haniyeh pleit voor Palestijnse staat in bezette gebieden

De Palestijnse premier Ismaïl Haniyeh heeft zaterdag verklaard dat de nieuwe eenheidsregering zal werken aan de oprichting van een Palestijnse staat in de gebieden die in 1967 werden bezet. Over de erkenning van Israël zei hij niets. Israël liet weten niet te zullen onderhandelen met de nieuwe regering.

(belga) "De regering zal met de internationale gemeenschap samenwerken om een einde te maken aan de Israëlische bezetting en om de wettelijke rechten van ons volk terug te krijgen. In de eerste plaats gaat het om de oprichting van een onafhankelijke staat en volledige soevereiniteit in de gebieden die in 1967 bezet werden", aldus Haniyeh tijdens zijn benoemingstoespraak voor het parlement.

Daarna verklaarde de eerste minister dat zijn regering zal proberen een akkoord te bereiken over het uitwisselen van gevangenen met Israël, met inbegrip van de Israëlische soldaat die sinds juni 2006 in Gaza gevangen wordt gehouden. Vervolgens zei Haniyeh dat "alle mogelijke vormen van verzet een legitiem recht" van het Palestijnse volk zijn.

Ten slotte riep de Palestijnse premier de internationale gemeenschap op om het Westerse embargo op te heffen dat werd opgelegd sinds Hamas in de regering trad.

Israël daarentegen liet weten dat het de nieuwe Palestijnse eenheidsregering, die zaterdag bekrachtigd moet worden, niet zal erkennen en zal weigeren met haar te onderhandelen. Israël waarschuwde zaterdag eveneens tegen het mogelijke hernemen van de internationale hulp aan de Palestijnse regering.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud