Hertelling stemmen moet rust in Moldavië herstellen

Betogende Moldaviërs - Foto AFP ©AFP

Het Grondwettelijk Hof in Moldavië heeft zondag bekendgemaakt dat het instemt met het hertellen - binnen de negen dagen - van de stemmen van de parlementsverkiezingen.

(belga) - In de hoofdstad Cisinau zijn zondag zo'n drieduizend mensen op de been gekomen voor een nieuwe, relatief rustig verlopen betoging tegen de communistische regering die een week geleden voor een derde termijn werd herkozen.

Het besluit van het Constitutioneel Hof komt niet als een verrassing. De Moldavische president Vladimir Voronin had de belangrijkste juristen van het land vrijdag zelf gevraagd in te stemmen met de hertelling. Volgens Voronin zal een hertelling de stabiliteit in het land helpen herstellen.

In de afgelopen week was Chisinau het toneel van protesten tegen de verkiezingsuitslag, waarbij de CP van Voronin 49,5 procent behaalde, goed voor 60 van de 101 zetels in het parlement - volgens de oppositie door fraude. Internationale waarnemers hadden de stembusgang nochtans nagenoeg unaniem bestempeld als "open en eerlijk". Volgens president Voronin zit Roemenië achter het straatgeweld. Bij de betogingen worden alleszins opvallend veel Roemeense vlaggen meegedragen.

De deelnemers aan de door drie oppositiepartijen georganiseerde protestbijeenkomst zondag in de Moldavische hoofdstad waren merendeels veertigers. Studenten, die dinsdag het parlement en het kantoor van de president bestormden, bleven weg.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde intussen de dood van een 23-jarige student na afloop van de onlusten van dinsdag. Een woordvoerster zei echter geen bijzonderheden te kunnen geven. Volgens zijn ouders, aangehaald door het agentschap Interfax, overleed de student door mishandeling na zijn arrestatie. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud