Hezbollah bereid tot 'staking vijandelijkheden'

Hezbollah heeft zich geëngageerd om "elke vorm van vijandelijkheid te staken" eens er een akkoord zal zijn onderhandeld door de Verenigde Naties. Dat heeft sjeik Hassan Nasrallah, de leider van de beweging, zaterdag aangekondigd tijdens een toespraak op tv-zender Al Manar, het orgaan van Hezbollah.

(foto belga) sjeik Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah

(belga) - De uitspraken van Nasrallah kwamen kort nadat de Libanese premier zijn steun aan de vrijdag goedgekeurde VN-resolutie had uitgesproken.

Nasrallah benadrukte gelijktijdig dat Hezbollah het recht op weerstand tegen Israël heeft, zo lang het Israëlische grondoffensief duurt. 'Dat zal nog enkele dagen voortduren, op grond van binnenlandse, politieke motieven. Israël wil kunnen zeggen: we zijn tot aan de Litani opgerukt en hebben dit gebied ingenomen. Israël heeft zijn oorlogsdoel echter niet bereikt en zal dat ook de komende dagen niet meer kunnen bereiken', aldus de secretaris-generaal van de pro-Iraanse sjiietenbeweging.

Sjeik Nasrallah stelde dat hij de vereisten van de 'onrechtvaardige' VN-resolutie aanvaardt, ook al is de beweging met een aantal punten niet helemaal akkoord. 'Onze standvastige strijd heeft het voor de Libanese regering eenvoudiger gemaakt, de ontwerpresolutie te wijzigen', zei hij nog. Hij noemde de resolutie onrechtvaardig en onfair omdat ze Hezbollah verantwoordelijk houdt voor het starten van de agressie.

Het Israëlische kabinet komt zondag samen om te beslissen of het de VN-resolutie aanvaardt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud