Honderdduizenden betogen in Libanon tegen regering

Honderdduizenden mensen zijn zondag in Beiroet samengekomen, onder een woud van Libanese vlaggen, om het ontslag te eisen van de regering van premier Fouad Siniora. Op spandoeken was te lezen "De verandering is op komst" terwijl luidsprekers de toespraken uitschreeuwden van de leider van de sjiitische Hesbollah-partij, Hassan Nasrallah, die beloofd heeft de straat niet te zullen verlaten zolang er geen regering van nationale unie is gevormd.

(belga) Een verantwoordelijke van de ordediensten schatte de "nooit geziene" mensenmassa op "honderdduizenden". Op hetzelfde ogenblik had er in de noordelijke stad Tripoli, de tweede grootste stad van het land en met een soennietische meerderheid, een betoging plaats ten gunste van de regering Siniora. Ook voor die betoging waren naar schatting honderdduizenden mensen opgekomen.

In de Libanese hoofdstad waren circa 20.000 soldaten opgesteld, voornamelijk rond de twee pleinen in het centrum waar de mensen bijeenkwamen en nabij het regeringspaleis waar sedert 1 december duizenden betogers dag en nacht kamperen.

De Libanese oppositie heeft aangekondigd dat er de volgende dagen hardere acties zullen volgen. Volgens de pers kunnen die de vorm aannemen van een bezetting van ministeries, van de luchthaven van Beiroet en van belangrijke wegen.

In een interview met het Franse persbureau AFP waarschuwde Fouad Siniora zondag voor een escalatie. Dergelijke acties zouden tot resultaat hebben het land "in een spiraal van geweld te gooien, wat in niemands belang is", zei hij.

Siniora, die de jongste dagen herhaalde uitingen van steun ontvangen heeft van zijn Arabische en westerse bondgenoten, Parijs en Washington op kop, verklaarde zondag dat zijn regering "in staat is het hoofd te bieden aan alle uitdagingen zonder opnieuw onder buitenlandse voogdij te vallen". Hij deed een nieuwe oproep tot dialoog.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud