Advertentie

Hongaarse premier orkestreert opvolging

©REUTERS

De Hongaarse premier, Ferenc Gyurcsany, wil de volgende weken zijn opvolging orkestreren. Hij zal maandag het parlement voorstellen om op 14 april een constructieve motie van wantrouwen te stemmen waarbij hij als eerste minister wordt afgelost .

(tijd) - De 47-jarige Gyurcsany stelde zaterdag op een partijcongres van zijn socialistische MSZP voor zelf een stap opzij te zetten als premier. Hij werd op het congres wel bevestigd in zijn functie als partijvoorzitter. Gyurcsany heeft de voorbije drie jaar zware inspanningen geleverd om het torenhoge begrotinstekort terug te dringen. Via pijnlijke maatregelen is zijn regering erin geslaagd het deficit terug te schroeven van 9,2 procent van het bruto binnenlands product in 2006 tot 3,3 procent vorig jaar. Het was zijn ambitie het tekort verder te doen dalen tot onder de 3 procent.

Die bijkomende inspanningen zijn onontbeerlijk nadat Hongarije vorig jaar als eerste EU-lidstaat moest gaan aankloppen voor een lening bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Eind oktober kreeg Boedapest van het IMF, de EU en de Wereldbank een reddingsboei van 25,1 miljard dollar toegeworpen. De populariteit van premier Gyurcasany was toen al lang in vrije val. Mede daardoor hadden in april de Vrije Democraten (SZDSZ) de regering-Gyurcsany al verlaten. Sindsdien regeert Gyurcsany met een minderheidsregering waarbij hij nog wel kan rekenen op de steun van zijn vroegere regeringspartner.

De onpopulaire premier krijgt extra besparingen niet meer verkocht. Gyurcsany is de minst populaire eerste minister sinds de val van het communisme en zijn socialisten scoren in de peilingen maar half zo goed als Fidesz, de belangrijkste oppositiepartij. Het staat dan ook in de sterren geschreven dat de socialistische MSZP tijdens de Europese verkiezingen van juni afstevenen op een zware electorale afstraffing. De volgende parlementsverkiezingen staan voor april of mei volgend jaar op het programma. 

De steenrijke zakenman en premier stelt dat bijkomende radicale maatregelen nodig zijn om de crisis te bezweren. Zijn vroegere coalitiepartner SZDSZ pleit intussen voor nog hardere bezuinigingen. De socialisten en de Vrije Democraten zullen de komende weken een akkoord moeten zien te vinden over de vraag wie de nieuwe premier wordt. Zonder de steun van de Vrije Democraten heeft een constructieve motie van wantrouwen op 14 april geen kans op slagen. Over de mogelijke opvolger van Gyuracsany wordt door beide partijen vooralsnog in alle talen gezwegen. De functie van premier is in Hongarije momenteel geen benijdenswaardige job.

Vervroegde parlementsverkiezingen in tijden van zware crisis zijn momenteel weinig aanlokkelijk. Door een vervroegde stembusgang gaat niet alleen kostbare tijd verloren om de crisis aan te pakken. Verkiezingen kosten ook geld en de internationale hulp kan beter worden gebruikt.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud