Honger in de wereld blijft volgens Verenigde Naties toenemen

(belga) - Ondanks de internationale inspanningen blijft de honger in de wereld verder toenemen. In het voorbije jaar hadden 842 miljoen mensen te kampen met ondervoeding: dat is twee miljoen meer dan vorig jaar. Dat heeft een speciale gezant voor het recht op voeding van de Verenigde Naties, Jean Ziegler, donderdag in Genève bekendgemaakt.

Volgens Ziegler ligt de oorzaak van de honger in de wereld bij de liberalisering en privatisering van de openbare sectoren. Toch is er meer dan genoeg voedsel om de ongeveer 6 miljard mensen tellende wereldbevolking te voeden. 'De situatie is absurd', meent Ziegler. 'De aarde is namelijk in staat om in totaal 12 miljard mensen te voeden'.

De sociologieprofessor drukte ook zijn bezorgdheid uit over de huidige situatie in de Sudanese provincie Darfur, in Noord-Korea, Cuba en de Palestijnse gebieden. Hij riep de regeringen van Sudan en Noord-Korea dan ook op om 'alle schendingen van het recht op voeding' te stoppen.

Ziegler is ook van mening dat Israël voor een deel mee verantwoordelijk is voor de hongersnood in de bezette gebieden. 'De situatie daar wordt steeds dramatischer en er is wel degelijk een directe samenhang tussen de bezetting en de humanitaire situatie', besluit Ziegler.

Verder roept Ziegler ook de Verenigde Staten op om alle acties te stoppen die het recht op voeding van de Cubaanse bevolking kunnen schenden, waarmee hij vooral doelt op het bestaande handelsembargo van de VS tegen Cuba.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud