Hongkong verdenkt kakkerlakken van verspreiding SARS

(belga) - Kakkerlakken zouden wel eens aan de basis kunnen liggen van de verspreiding van de mysterieuze longziekte SARS (Severe acute respiratory syndrome) in een woonblok van Hongkong, van waaruit het virus zich verder verspreid zou hebben. Dat meldden gezondheidsfunctionarissen dinsdag. De "kakkerlakpiste" wordt momenteel verder onderzocht.

"Het is mogelijk dat kakkerlakken het virus overgebracht hebben van de riolen naar de appartementsgebouwen", aldus Leung Pak-yin, adjunct-directeur van het gezondheidsbureau in Guangdong (Kanton).

In Hongkong is een ploeg in wat lijkt op anti-bacteriologische oorlogsuitrusting begonnen met het desinfecteren van een flatgebouw. Het gebouw is gelegen in een woonblok van waaruit het virus zich verder verspreidde. Van de 883 geregistreerde gevallen van SARS in Hongkong, waarvan er 23 stierven, woonden er 278 mensen in dit woonblok.

Wereldwijd is het aantal doden de kaap van honderd voorbijgestoken. Een tiende dodelijk slachtoffer in Canada brengt het totaal aantal doden ten gevolge van SARS nu op 101. Het aantal gevallen van besmetting is wereldwijd al opgelopen tot ongeveer 2.800.

In het zuiden van China zijn maandag nog drie nieuwe gevallen van besmetting bekend gemaakt. Het zou gaan om een Amerikaanse leraar en twee Canadezen van Chinese origine. Deze laatsten zijn al genezen en mochten weer naar huis. Zondag stierf in Peking een Finse medewerker van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) aan de mysterieuze longziekte. Het gaat om het eerste dodelijke buitenlandse slachtoffer in China tot dusver.

In China zijn in totaal al 1.271 gevallen van SARS ontdekt, waarvan er 53 het leven lieten. Volgens het Gezondheidsbureau in Guangdong neemt het aantal dagelijkse besmettingen echter snel af. Begin maart werden dagelijks gemiddeld 17,43 mensen besmet met de ziekte, nu zouden er dat nog 7,57 zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud