Hooggerechtshof Oekraïne verbiedt publicatie verkiezingsuitslagen

(tijd/belga) - Het Oekraïense Hooggerechtshof heeft donderdag de publicatie verboden van de officiële resultaten van de presidentsverkiezingen. Het Hof zal ook de klacht van de Oekraïense oppositie onderzoeken. Door de beslissing wordt de inhuldiging uitgesteld van de officiële winnaar van de presidentsverkiezingen, de pro-Russische Viktor Janoekovitsj.

Aanhangers van Joesjtsjenko voeren op en in hun auto's actie in de straten van Kiev. (foto: epa)

Janoekovitsj was woensdag door de centrale kiescommissie uitgeroepen tot de officiële winnaar van de Oekraïense presidentsverkiezingen, die afgelopen zondag plaatsvonden.

Maar volgens de EU-gezinde tegenkandidaat Joesjtsjenko is er sprake van grootschalige fraude. Joesjtsjenko diende daarom een klacht in bij het Oekraïense Hooggerechtshof. Dat heeft nu besloten de klacht volgende week te onderzoeken en de officiële publicatie van de verkiezingsuitslagen uit te stellen. Daardoor zal ook de inauguratie van de nieuwe Oekraïense president op een later tijdstip plaatsvinden.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev protesteerden donderdag duizenden mensen tegen de verkiezingsoverwinning van Viktor Janoekovitsj. Ook de Oekraïense vice-minister van Economie en Europese Integratie Oleg Haidoek liep in de protestmarsen in Kiev. De vice-minister besloot donderdag zijn ambt neer te leggen uit solidariteit met de betogers in Kiev.

Janoekovitsj werd woensdag officieel uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen van zondag. Maar de oppositie weigert zich daarbij neer te leggen en spreekt van 'massale fraude'.

Ook de Europese Unie heeft vragen bij het verloop van de verkiezingen. Het Nederlandse voorzitterschap vroeg donderdag officieel een onderzoek naar mogelijke fraude bij de stembusgang. Joesjtsjenko kan ook rekenen op de steun van de VS. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, liet al weten achter de kritische houding van de EU te staan. 'De 25 lidstaten zullen geen vervalste verkiezingsresultaten aanvaarden. De resultaten moeten goed geëvalueerd worden om elke fraude uit te sluiten', klinkt het in een mededeling.

De Russische president Vladimir Poetin daarentegen stuurde Janoekovitsj donderdag officieel een boodschap met felicitaties. 'Het Oekraïense volk heeft zijn keuze gemaakt, een keuze voor stabiliteit, een sterkere staat en een verdere ontwikkeling van democratische en economische hervormingen', luidt de boodschap. Volgens Poetin moeten alle klachten over fraude worden behandeld door rechtbanken. Dat verklaarde hij na afloop van de top EU-Rusland.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud