Hu Jintao verlaat top wegens etnische crisis

De Chinese president Hu Jintao in Rome eerder deze week - Foto Reuters ©REUTERS

De Chinese president Hu Jintao heeft woensdag de G8-top in het Italiaanse L'Aquila in allerijl verlaten vanwege de problemen in de Chinese provincie Xinjiang. Daar is het al enkele dagen onrustig door etnische onlusten.

(tijd) - Hu, waarvan verwacht werd dat hij een prominente rol zou spelen op de bijeenkomst van de acht rijkste landen van de planeet, verliet Italië 'in het licht van de actuele situatie in Xinjiang', klonk het in een officiële versie. China maakt geen lid uit van de G8, maar wel van de G5. Die organisatie van groeilanden schuift donderdag mee aan tafel bij de G8-leiders.

De Chinese president was al in Italië sinds zondag, de dag dat bij rellen tussen de Oejgoerse moslimbevolking van de afgelegen provincie en de etnische Han-Chinezen volgens officiële cijfers 156 doden vielen.

De Oejgoeren voelen zich in eigen streek gediscrimineerd door de ingeweken Chinezen. De Han-Chinezen zijn in China de dominante etnische groep.

Maandag en dinsdag trokken honderden boze Chinezen de straten van de hoofdplaats Urumqi op om wraak te nemen tegen de Oejgoerse bevolking. Woensdag zou de orde in Urumqi hersteld zijn na de ontplooiing van duizenden troepen.

Het vertrek van Hu toont de ernst van de crisis in Xinjiang aan. Volgens sommigen gaat het om de grootste etnische onlusten sinds de Culturele Revolutie, en de overheid wist totdusver niet goed hoe ze de rellen moest aanpakken. 

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud