Humantaire hulp voor Libanon komt op gang

De humanitaire hulp van de internationale gemeenschap voor Libanon komt stilaan op gang. Alleen blijkt het zuiden van het land, dat het zwaarst getroffen is door het Israëlische offensief, zeer moeilijk bereikbaar voor de hulporganisaties.

(belbga) Bruggen en wegen zijn vernield door Israëlische luchtaanvallen, en veel vrachtwagenbestuurders zijn, uit angst het doelwit te worden van bombardementen, niet meer happig om naar Zuid-Libanon te rijden.

De Amerikaanse regering keurde maandag voor 30 miljoen dollar noodhulp goed. Honderdduizend medische koffers, 2.000 plastiekdoeken en 20.000 dekens moeten zeer binnenkort in de Libanese hoofdstad Beiroet aankomen. De VN willen de komende drie maanden 150 miljoen dollar (119 miljoen euro) bijeenkrijgen voor zowat 800.000 Libanese vluchtelingen.

Het VN-kinderfonds Unicef moet de beschikking krijgen over 23,8 miljoen dollar om kinderen en jongeren uit de regio mee op te vangen.

Saoedi-Arabië kwam dinsdag als grootste geldschieter over de brug. Koning Abdallah ben abdel Aziz heeft instructies gegeven om één miljard dollar over te schrijven op de rekening van de Libanese Centrale Bank. Bedoeling is daarmee de Libanese economie te ondersteunen. Ryad heeft ook nog eens 500 miljoen dollar noodhulp toegezegd. Die komt bovenop een reeds toegezegde 50 miljoen dollar.

Volgens het VN-wereldvoedselprogramma is de prijs van sommige levensmiddelen in Libanon intussen met 600 procent gestegen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud