'IAEA-controle zal Iraanse nucleaire informatie bevestigen'

Nakende controles van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zullen volgens Teheran de Iraanse informatie bevestigen, dat het land verrijkt uranium 'industrieel' kan produceren.

(belga) De vicevoorzitter van het Iraans atoomagentschap, Mohammed Saidi, zei aan de nieuwszender Chabar woensdag dat het Westen reeds voor het verspreiden van de informatie twijfelde aan het Iraans succes bij de ontwikkeling van zijn nucleaire technologie. Dat was in april vorig jaar ook het geval. Later bleek dan echter dat de informatie van Teheran juist was geweest.

Maandag lokte de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad met zijn verklaring dat Iran in staat is nucleaire brandstof industrieel te produceren, heel wat westerse kritiek uit. Er rees echter ook twijfel over de juistheid van de gegevens.

Het Westen vreest dat Iran in het geheim aan de ontwikkeling van een kernbom werkt. Iran kan volgens inschatting van de IAEA ten vroegste over '4 tot 6 jaar' een atoomwapen bouwen. 'Er rest ons dus nog veel tijd om te onderhandelen', zei IAEA-woordvoerster Melissa Fleming woensdag op de Duitse radio. Maar ze maakte echter meteen duidelijk, dat er nog geen zichtbare bewijzen zijn dat Teheran daadwerkelijk beslist heeft om een kernwapen te ontwikkelen.

Volgens de IAEA bezoeken controleurs woensdag de Iraanse atoominstallatie Natanz.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud