Advertentie

IAEA-hoofd El Baradei hoopt nog op oplossing voor Iran

(belga) - Het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap IAEA, Mohammed El Baradei, heeft gezegd te hopen dat er binnen de week een politieke oplossing uit de bus komt voor het omstreden Iraanse nucleair programma.

Mohammed El Baradei is optimistisch over de kwestie Iran. (foto: epa)

In Wenen zijn de gouverneurs van de VN-atoomwaakhond IAEA maandag bijeengekomen om zich te beraden over maatregelen die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) omtrent het Iraanse atoomprogramma al dan niet moet nemen.

Voor de zitting begon, zei El Baradei het voor mogelijk te houden dat er binnen de week een politieke oplossing uit de bus komt. Er is bij de onderhandelingen al 'grote vooruitgang geboekt'. Hij noemde het belangrijk dat alle partijen naar de onderhandelingstafel terugkeren. 'Confrontatie is contraproductief en ik roep alle partijen tot terughoudendheid in hun publieke verklaringen op.' El Baradei riep Teheran op de van Iran verwachte vertrouwenscheppende maatregelen te nemen. De enige oplossing is een 'allesomvattend akkoord' tussen de Europese Unie en Iran.

Een maand geleden verwees het IAEA Iran al naar de Veiligheidsraad omdat Teheran niet de twijfel van de 'internationale gemeenschap' (VS en EU) kon wegnemen over de aard van zijn nucleair programma en omdat Iran zijn uraniumverrijkingsprogramma op beperkte schaal opnieuw opstartte. Iran zegt dat zijn kernprogramma louter civiel is, maar dat wordt door Washington en Brussel - die evenwel niet over harde bewijzen beschikken - betwijfeld.

De Veiligheidsraad stemde ermee in te wachten met het nemen van maatregelen totdat El Baradei de bijeenkomst van het IAEA een rapport heeft voorgelegd. Dat lekte voordien al uit. In het rapport betreurt El Baradei dat na drie jaar onderzoek nog altijd mist hangt rondom het Iraanse atoomprogramma.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud