Ieren massaal achter EU-lidmaatschap

©REUTERS

73 procent van de Ierse bevolking vindt het lidmaatschap van de Europese Unie een goede zaak. Enkel in Nederland is een nog groter deel van de bevolking gewonnen voor het EU-lidmaatschap. Dat blijkt uit een opiniepeiling die de Europese Commissie dinsdag heeft gepubliceerd.

(belga) - Uit de zogenaamde eurobarometer, die van eind maart tot begin mei werd uitgevoerd, blijkt dat 73 procent van de Ieren het EU-lidmaatschap een goede zaak vindt. Nederland is de enige lidstaat waar het draagvlak voor het EU-lidmaatschap nog breder is (75 procent). Ook Luxemburg noteerde een score van 73 procent. De Belgen bezetten de vierde stek (66 procent).

Met uitzondering van de Roemenen is er ook geen enkel volk dat het imago van de EU positiever beoordeelt dan de Ieren. De hoge scores van Ierland zijn opmerkelijk omdat de Ierse kiezers op 12 juni het nieuwe Europese verdrag van Lissabon afwezen.

De steun voor het Europese project taande overigens wel in tal van andere lidstaten. Gemiddeld vindt 52 procent van de Europeanen het EU-lidmaatschap van hun land een goede zaak. Dat is een daling met 6 procentpunt in vergelijking met een gelijkaardige peiling in de herfst van vorig jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud