Advertentie
Advertentie

Ierland roept varkensvlees terug na dioxinebesmetting

De Ierse regering heeft besloten alle producten op basis van varkensvlees terug te roepen nadat een veel te hoog dioxinegehalte in het varkensvlees werd ontdekt. Het gaat om varkensvlees dat in Ierland is geproduceerd.

(belga/tijd) - De resultaten van laboratoriumstalen van dierenvoeding en varkensvet die zaterdagmiddag door het Ierse Agentschap voor Voedselveiligheid werden genomen, bevestigen de aanwezigheid van giftige dioxines. De vastgestelde dioxinegehaltes lagen 80 tot 200 keer boven de toegelagen norm.

'Bijgevolg vraagt het Voedselagentschap aan de voedingsindustrie om alle Ierse producten die gebaseerd zijn op Iers varkensvlees uit de markt te nemen', aldus een perstekst. De besmetting geldt voor alle producten op basis van varkensvoer geproduceerd sinds 1 september.

De overheid vraagt het publiek om uit voorzorg geen Iers varkensvlees of spek te consumeren. Nieuwe analyses moeten de omvang van de besmetting duidelijk maken.

De Irish Farmers' Association probeerde het publiek gerust te stellen. De getroffen boerderijen werden geïsoleerd en de terugroeping is een voorzorgsmaatregel, zo werd beklemtoond. Volgens de sectorvereniging is het overgrote deel van de producten op de markt veilig.

In 2007 voerde Ierland voor 368 miljoen euro varkensvlees uit, waarvan de helft naar Groot-Brittannië, zo blijkt uit cijfers van Food and Drink Industry Ireland.

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) laat weten dat er dit jaar in ons land geen levende varkens werden ingevoerd vanuit Ierland. Voor wat afgeleide producten betreft, vraagt het FAVV aan de vleessector om de tracering en autocontrole toe te passen.

Dioxines, en in mindere mate PCB's, worden als kankerverwekkend beschouwd en stapelen zich op in het vetweefsel. De huidige normen houden rekening met de effecten van de blootstelling van de consumenten op langere termijn. Van zodra die normen overschreden worden, wordt het levensmiddel uit de voedselketen geweerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud