Advertentie

Ierse economie stevent af op krimp van 6,9%

Ierse werklozen schuiven aan voor een uitkering ( Foto Paul O'Driscoll) ©Paul O'Driscoll

De Ierse economie zal dit jaar niet 4 procent maar 6,9 procent krimpen en met 3 procent in 2010. Over de periode 2008-2010 zal de economie een nooit geziene gecumuleerde daling van 12 procent vertonen.

(tijd) -  Dat maakte de centrale bank van Ierland, Banc Ceannais, vrijdag bekend in haar kwartaalrapport.

De prognose van een bnp-daling van 6,9 procent dit jaar is nog pessimistischer dan die van de Ierse regering, die donderdagavond een cijfer van 6,75 procent naar voren schoof.

De centrale bank raadt de Ierse regering aan om in haar tweede noodbegroting, die dinsdag wordt voorgesteld, meer te focussen op besparingen en minder op belastingverhogingen. Volgens de instelling is het van het hoogste belang dat Dublin tegen 2013 de openbare financiƫn weer op orde krijgt. Het begrotingstekort van Ierland is immers opgelopen tot 12,75 procent. Het groene eiland is daarmee de slechtste leerling van de klas binnen de Europese Unie, die begrotingstekorten onder de 3 procent wil houden.

De verslechterende economische situatie van Ierland zal ook volop tot uiting komen in de arbeidsmarkt. De centrale bank verwacht dat de werkloosheidsgraad dit jaar zal oplopen tot 11,8 procent en tot 14,4 procent in 2010. De inflatie, die in 2008 nog uitkwam op 4,1 procent, zou dit jaar 4 procent negatief worden.

De huizenmarkt zal ook verder instorten, met slechts 18.000 woningen die dit jaar naar verwachting zullen worden afgewerkt, twee derde minder dan in 2008.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, omschreef in een reactie de economische situatie van Ierland als 'ernstig'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud