'Ik ben klaar voor de job' - update

(tijd) - De Amerikaanse president, George W. Bush, is een dag na zijn herverkiezing alweer aan het werk gegaan. Donderdag had hij een bijeenkomst met zijn voltallige regering. Na afloop gaf Bush een persconferentie. 'Ik ben klaar voor de job. En de oorlog tegen terrorisme gaat voort', luidde het meteen.

President Bush donderdag tijdens zijn eerste persconferentie na zijn herverkiezing. (foto: epa)

Opvallend was dat Bush nagenoeg meteen de oorlog tegen terreur aansneed. 'Elke Amerikaan - Democraat, Republikein of onafhankelijke - heeft belang bij een goede uitkomst van de oorlog', stelde hij. 'Het is mijn plicht alle Amerikanen te beschermen.' Bush riep alle landen wereldwijd op zich te verenigen tegen het terrorisme.

Bush leek ontspannen en zelfzeker. 'Ik heb politiek kapitaal verdiend. Ik ga dat aanwenden om hervormingen door te voeren in ons sociaal- en belastingsysteem', luidde het.

Bush ontweek een vraag over een vermindering of een opvoering van het aantal troepen in Irak. Hij wilde wel kwijt dat 'de operaties verdergaan'. 'We werken samen met de Iraakse premier Allawi en kijken uit naar de verkiezingen.' Ook voor de vrede in het Midden-Oosten is Bush bereid nieuwe inspanningen te leveren. Hij herhaalde expliciet zijn wil voor een 'twee-statenoplossing' tussen Israƫl en de Palestijnse gebieden. Bush' eerste reactie op het mogelijke overlijden van de Palestijnse leider, Yasser Arafat, luidde 'may god bless his soul'.

Opmerkelijk was ook zijn uitspraak 'ik ben de president van alle Amerikanen, of zij nu katholiek, protestant of moslim zijn'. Daarmee doelde de president wellicht op de opvallende eerste resultaten van de peilingen na de stembusgang. Daaruit bleek dat religie en waarden een van de belangrijkste elementen was bij het bepalen van de stemkeuze.

Bush benadrukte verder de noodzaak van een belastinghervorming. Hij wilde nog niets kwijt over de mogelijke herschikkingen in zijn huidig kabinet. Onder de meest geciteerde namen die de ploeg van Bush zouden verlaten, zijn minister van Justitie John Ashcroft, minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en defensieminister Donald Rumsfeld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud