Illinois zet gouverneur Blagojevich af

Rod Blagojevich - Foto Reuters

Het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat Illinois heeft vrijdag beslist de procedure in te zetten om gouverneur Rod Blagojevich af te zetten in een zaak van corruptie en/of machtsmisbruik. De Democraat zou hebben geprobeerd de vrijgekomen Senaatszetel van de verkozen Democratische president Barack Obama aan de meestbiedende te verkopen, wat de gouverneur zelf ontkent en waardoor hij zelf geen reden ziet voor ontslag uit de functie.

(belga) - In het Huis stemden 114 volksvertegenwoordigers voor en één tegen het afzetten van Blagojevich, aldus voorzitter Mike Madigan.
Een parlementaire commissie was tevoren unaniem tot de bevinding gekomen dat er voldoende bewijzen zijn dat de op 9 december gearresteerde Blagojevich ambtsmisbruik heeft gepleegd en onbekwaam is om gouverneur te zijn van de industriestaat. De politicus kwam weer vrij onder borg.

Nadat Obama op 4 november tot nieuwe president van de VS was verkozen, nam hij ontslag uit de Senaat. Indien een zetel vacant wordt, komt het aan de gouverneur van de betrokken staat toe om een nieuwe senator te benoemen tot de volgende Senaatsverkiezingen, in dit geval volgend jaar.

De ongewone stap van het Huis van Illinois effent de weg naar de eigenlijke impeachmentprocedure in de Senaat van Illinois. In een verklaring voorspelde Blagojevich donderdag al dat de uitkomst in de Senaat anders zal zijn dan in het Huis, zo staat in de Amerikaanse pers te lezen.

Behalve afzetting hangt Blagojevich ook een strafproces boven het hoofd. Indien schuldig bevonden, kan hij voor jaren achter de tralies belanden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud