IMF: 'acute' schuldenproblemen op komst

John Lipsky

Behalve Canada en Duitsland, zullen alle G7-landen tegen 2014 een schuldgraad hebben die de 100 procent van het bbp benadert of overstijgt. Ook de schulden van de groeilanden bereiken stilaan een 'zorgwekkend peil'.

(tijd) - Dat zei John Lipsky, de nummer twee van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zondag in Peking op het China Development Forum. De belangrijkste economieën staan voor de 'acute' uitdaging om korte metten te maken met de hoge schuldgraad.

Het afwikkelen van de bestaande steunmaatregelen zal niet volstaan om de overheidstekorten terug te brengen tot voorzichtige niveaus. Overheidsstimuli zijn goed voor een tiende van de verwachte stijging van de schulden, schat Lipsky.

Een van de maatregelen die hij voorstelt om de overheidsfinanciën gezonder te maken, is het optrekken van de pensioenleeftijd. Daarnaast denkt de eerste vice-directeur-generaal onder meer aan de hervorming van de uitkeringen- en het belastingsstelsel.

Als de schuldgraad op het huidige peil blijft, kost dat de ontwikkelde economieën jaarlijks een half procentpunt aan groei in vergelijking met voor de crisis, voorspelt Lipsky.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud