IMF wil 'Marshallplan' voor Haïti

Dominique Strauss-Kahn, voorzitter van het IMF. ©REUTERS

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, heeft alle staten woensdag opgeroepen om 'een soort Marshallplan' voor het zwaar getroffen Haïti te lanceren.

(belga) - 'Mijn gevoel is dat Haïti, dat door verschillende zaken op een uitzonderlijke manier getroffen werd, namelijk de voedselprijzen- en petroleumcrisis, vervolgens de orkanen en ten slotte de aardbeving, iets groots nodig heeft', meldt Strauss-Kahn op de website van het IMF.

De Verenigde Staten lanceerden het Marshallplan na de Tweede Wereldoorlog om de heropbouw van West-Europa te financieren.

Strauss-Kahn voegde eraan toe dat het plan de kwijtschelding van de schuld van Haïti zou moeten bevatten. Het IMF kondigde twee dagen geleden na de aardbeving aan dat het van plan was zijn huidige lening aan Haïti met 100 miljoen dollar te verhogen.

De statuten van het IMF laten geen giften toe, maar geven wel de mogelijkheid om de schulden van lidstaten kwijt te schelden.

De wederopbouw van Haïti zal overigens een van de grote thema's zijn op de 40ste editie van het World Economic Forum (WEF), die volgende week in het Zwitserse Davos plaatsvindt, zo meldt het WEF woensdag.

'Haïti zal een van de hoofdthema's zijn, met een speciale plenaire sessie in aanwezigheid van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton', die speciaal gezant van de Verenigde Naties in Haïti is, verklaarde de stichter van het Wereld Economisch Forum, Klaus Schwab.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud