Advertentie

India en Pakistan kondigen om middernacht staakt-het-vuren af

(belga) - India en Pakistan hebben beslist om dinsdag vanaf middernacht een staakt-het-vuren te respecteren in de omstreden deelstaat Kasjmir. Dat heeft het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld.

Aan de feitelijke grens tussen beide landen in Kasjmir komt het regelmatig tot een gewapend treffen tussen beide landen. In de nacht van maandag op dinsdag werd de situatie aan de grens al rustiger. Er werden alleen maar enkele schoten gelost in de omgeving van Rajouri en Jammu, in het zuiden van Kasjmir. Er vielen echter geen gewonden.

Pakistan had zondag al eenzijdig een staakt-het-vuren aangekondigd. India beantwoordde dat positief.

De bevolking van Kasjmir bestaat voor het merendeel uit moslims. Het gebied behoort sinds 1947 voor tweederden toe aan India en voor eenderde aan Pakistan. In 1989 was er langs Indiase kant een gewelddadige opstand. India beschuldigt Pakistan ervan de hand te hebben gehad in die oproer.

Het staakt-het-vuren, langs de 760 kilometer lange grens in Kasjmir, zal het eerste zijn sinds het begin van de opstand van de moslims, veertien jaar geleden. 'Ik denk dat wat Pakistan gedaan heeft, heel hoopgevend is', zei de Indiase staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Kanwal Sibal dinsdag. 'Het zal de contacten tussen de twee landen versterken'. Hij schrijft deze positieve evolutie toe aan de strijd die India heeft gevoerd tegen de infiltratie van moslimextremisten vanuit Pakistan.

'Indien Pakistan echt maatregelen neemt om het grensterrorisme te bestrijden, dan is een dialoog mogelijk', zei de staatssecretaris. India heeft zijn buurland meteen voorgesteld om technische onderhandelingen te starten om meer openbaar vervoer te organiseren tussen beide landen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud