India opgeschrikt door bomaanslagen op treinnet

Bij de zwaarste reeks aanslagen in de West-Indiase economische metropool Bombay sedert dertien jaar, zijn dinsdagavond minstens 163 mensen om het leven gekomen en 230 gewonden gevallen. Dat is door de regering van de deelstaat Maharashtra bekendgemaakt.

(belga) In of nabij minstens zeven volle pendelaarstreinen, ontploften tijdens de avondspits tussen 18 uur en 18.30 uur bommen. Het gaat om lokale treinen en perrons nabij de voorstedelijke stations van Matunga, Mahim, Bandra, Khar, Jogeshwari, Borivali en Mira Road. Dagelijks gebruiken meer dan zes miljoen pendelaars de treinen die de voorsteden met Bombay verbinden.

De ontploffingen reten treincompartimenten met zo'n kracht doorheen dat geplette lichamen van reizigers naar buiten geslingerd werden. In andere rijtuigen ontstond paniek toen iedereen zich naar buiten wilde werken. Verscheidene pendelaars liepen verwondingen op toen ze uit nog rijdende treinen sprongen. In de stations lagen zwaar bloedende slachtoffers om hulp te roepen.

Voorlopig heeft nog niemand de aanslagen opgeëist. Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken en de Bombayse politiechef A. N. Roy, twijfelen er niet aan dat de aanslagen het werk zijn van terroristen.

De Indiase premier Manmohan Singh heeft in een mededeling beloofd 'de duivelse plannen van de terroristen' te zullen overwinnen. Tegelijk riep Singh de bevolking van Bombay en die van Srinagar in Kasjmir op tot kalmte. In laatstgenoemde plaats kwamen dinsdag zes Indiase toeristen om en werden 34 burgers gewond bij een bomaanslag van vermoedelijk moslimterroristen.

Na een crisisbijeenkomst met premier Manmohan Singh betitelde minister van Binnenlandse Zaken Shivraj Patil de aanslagen in Bombay en in Kasjmir als 'shockerend en laf'. Patil zei dat onderzocht wordt of er een verband is tussen de aanslagen in Bombay en Srinagar.

Indiase commentatoren trokken dinsdag parallellen met de aanslagen op de Londense ondergrondse op 7 juli vorig jaar. De politie van Bombay concentreert zich nu eerst op het bergen van de gewonden. Hevige moessonregens bemoeilijken het reddingswerk, waarbij ook plaatselijke bewoners helpen.

In India zijn de veiligheidsstrijdkrachten in staat van alarm gebracht. Het uitvallen van het verkeer op de getroffen spoorlijnen in het westen van het 14 miljoen inwoners tellende Bombay heeft in de stad voor chaos gezorgd.

Indiase media meldden dat de vanuit Pakistan opererende moslimterreurgroep Lashkar-e-Toiba verklaard heeft niet verantwoordelijk te zijn voor de reeks aanslagen. Lashkar-e-Toiba pleegde al herhaaldelijk zware aanslagen in India. De regering van de vroegere erfvijand, Pakistan, heeft de aanslagen in Bombay veroordeeld

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud