Informateur Hoekstra onderzoekt Nederlands kabinet met SP

In Nederland onderzoekt informateur Jan Hoekstra of een stabiele regering met de Socialistische Partij (SP) mogelijk is, zo heeft de openbare omroep NOS vrijdag gemeld.

(belga) De SP is dé grote overwinnaar van de parlementsverkiezingen van vorige week.Hoekstra werd eind vorige week door koningin Beatrix benoemd tot informateur, nadat de parlementsverkiezingen van 22 november de politieke kaarten grondig hadden dooreengeschud.

De twee regeringspartijen, het christendemocratische CDA van premier Jan Peter Balkenende en de rechtsliberale VVD, boekten allebei verlies, waarbij de VVD een klap kreeg. Maar de grote uitdager, de sociaaldemocratische PvdA van Wouter Bos, kon de ambitie niet waarmaken en verloor eveneens zetels.Een coalitie van CDA met PvdA is mathematisch onmogelijk, net als een nieuw samengaan van CDA en VVD die nu al een minderheidsregering vormen.

De SP van Jan Marijnissen won zestien zetels om op 25 uit te komen in de Tweede Kamer, terwijl Geert Wilders zijn Partij voor de Vrijheid van een solofractie zag klimmen naar een negenkoppig blok. Er was ook een bescheiden winst voor de kleine ChristenUnie, die op sommige punten conservatief en op andere dan weer progressief is. Het linksliberale D66 dat eerder dit jaar het kabinet Balkenende verliet, kalfde verder af.

Volgens de NOS heeft informateur Hoekstra zijn gesprekken met de fractievoorzitters in het parlement afgerond en ontvangt hij vandaag Marijnissen. Hij gaat daarbij onderzoeken of een stabiele regering met de SP mogelijk is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud