Intensieve luchtaanvallen op Beiroet

In Libanon groeit na intensieve Israëlische aanvallen het leed van de burgerbevolking. In het zuiden van Libanon, waar het Israëlische leger met grondtroepen oprukt tegen stellingen van de islamitische Hezbollah-milities, zijn volgens hulporganisaties meer dan 15.000 mensen door de gevechten van elke hulp afgesneden.

(foto belga) Rook stijgt op van de Libanese stad Tyr na een Israelisch bombardement

(belga) - Volgens de Libanese regeringsleider Fuad Siniora zijn inmiddels meer dan 500.000 Libanezen in eigen land op de vlucht.

Met een grootscheepse luchtaanval op een gebouwencomplex in het zuiden van Beiroet probeerde de Israëlische luchtmacht woensdagnacht de leider van Hezbollah, sjeik Hassan Nasrallah, uit te schakelen. Volgens de Israëlische inlichtingendienst hield Nasrallah zich samen met andere topfiguren van Hezbollah op in een bunker in een plaatselijk vluchtelingenkamp. In totaal werd 23 ton bommen op de bunker gedropt, waaronder zich ook materiaal bevond dat zich door de bescherming van de bunker boort, aldus de Israëlische radio. De piloten spraken over voltreffers. Hezbollah deelde achteraf echter mee dat geen van zijn leiders gewond raakte. Bij de aanval zou een in aanbouw zijnde moskee getroffen zijn.

De evacuatie van buitenlanders uit Libanon loopt op volle toeren. Ter ondersteuning van de evacuatie van Amerikaanse burgers zetten Amerikaanse soldaten voor de eerste keer in meer dan 20 jaar opnieuw voet aan de grond in Libanon. Ze moeten helpen circa 7.000 Amerikaanse staatsburgers tegen vrijdag in veiligheid te brengen, aldus de nieuwszender CNN.

De Verenigde Staten hadden zich na een bloedige aanslag op het hoofdkwartier van de Amerikaanse mariniers op de luchthaven van Beiroet met meer dan 240 doden in 1984 uit Libanon teruggetrokken. Volgens de VS was Hezbollah verantwoordelijk voor de aanslag. Inmiddels heeft een door het Pentagon gecharterd cruiseschip woensdag meer dan duizend Amerikaanse burgers van Libanon naar Cyprus gebracht.

In vijf dagen werden ook 5.000 Denen, voor het merendeel toeristen, met een luchtbrug van tien vliegtuigen op kosten van de Deense overheid naar Damascus en Latakia in Syrië en naar Cyprus overgevlogen. De meesten van de Denen die van Palestijnse afkomst zijn, werden per bus, boot en vervolgens vliegtuig gerepatrieerd.

In Düsseldorf landde donderdagvoormiddag een Airbus met 361 Duitse vluchtelingen uit Libanon. Onder de passagiers bevonden zich meer dan 150 kinderen, onder wie een derde zuigelingen. Uit Duitsland waren donderdagmorgen drie militaire toestellen vertrokken om circa 500 Duitsers uit Libanon terug thuis te brengen. Het eerste toestel wordt in de loop van de namiddag in Keulen verwacht.

De woordoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Jigal Palmor, verklaarde op de Duitse tv-zender ZDF, dat Israël bereid is een 'humanitaire corridor' in Libanon op te richten. Die moet het mogelijk maken vluchtelingen te helpen en buitenlanders te evacueren.

Frankrijk is de door president Jacques Chirac aangekondigde humanitaire vluchten met hulpgoederen voor Libanon begonnen. Een toestel met 40 stroomaggregaten, medisch materiaal, medicamenten, een installatie voor drinkwaterbereiding, en levensmiddelen is onderweg naar Larnaka op Cyprus. Onder de zowat 50 passagiers bevinden zich artsen en medewerkers van het Rode Kruis, die de door de Israëlische aanvallen op de vlucht gejaagde mensen zullen helpen. Een tweede toestel vertrekt donderdagavond uit Parijs.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zal donderdag in New York het Libanonconflict met VN-secretaris-generaal Kofi Annan bespreken. Ze zal zich ook laten informeren door een team van de Verenigde Naties dat de toestand ter plaatse op de voet volgt, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Sean McCormack, woensdag in Washington. Rice plant ook een reis naar het Midden-Oosten, maar wanneer is nog niet bekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud