Internationale actualiteit kaapt Europese top

(tijd) - De internationale actualiteit drong zich op de voorgrond tijdens de top van Europese staats- en regeringsleiders, gisteren en vandaag in Brussel. De Europese houding tegenover Irak en de toekomst van het vredesproces in het Midden-Oosten na de Amerikaanse verkiezingen en het verdwijnen van de Palestijnse leider Yasser Arafat duwen de andere gespreksonderwerpen naar de achtergrond. Dat meldt De Tijd.

Op de eigenlijke agenda van de Europese top staan een discussie over de Europese groeistrategie, een nieuw meerjarenplan voor het Europese asiel- en migratiebeleid en een gedachtenwisseling over een communicatiestrategie voor de EU. Maar die agenda verdween gisteren snel naar de achtergrond. Niet alleen kondigde de volgende voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, gisterenavond zijn herschikte commissieploeg aan. De Europese leiders kregen ook het nieuws dat Arafat op sterven na dood was.

De vrees voor een vacuüm in de Palestijnse gebieden na het verdwijnen van Arafat duwde de toekomst van het vredesproces in het Midden-Oosten naar de voorgrond van de top. De Deense premier, Anders Fogh Rasmussen, zei bij aankomst te hopen op een heropleving van het vredesproces na de Amerikaanse verkiezingen. 'Het vredesproces is essentieel in de strijd tegen het terrorisme', zei Rasmussen.

De Nederlandse premier en huidig EU-voorzitter, Jan Peter Balkenende, wou gisterenavond geen commentaar kwijt over de situatie na het verdwijnen van Arafat. 'Het is niet gepast te praten over het Israëlisch-Palestijnse conflict nu de gezondheidstoestand van Arafat zo slecht is', zei Balkenende. Maar het verdwijnen van Arafat werd in de praktijk wel gespreksonderwerp nummer een in Brussel.

Ook de Europese Irakpolitiek na de Amerikaanse verkiezingen staat prominenter op de agenda van de Europese leiders. De Iraakse premier, Iyad Allawi, spoorde gisteren de 'landen die toekijken' op de situatie in Irak aan bij te dragen tot de democratisering in het land. Een duidelijke boodschap voor de Europese leiders, die Allawi vandaag in Brussel ontvangen voor een werklunch.

Allawi's oproep krijgt vandaag wellicht een voorzichtig antwoord. De EU heeft een steunpakket klaar voor Irak. Dat omvat 30 miljoen euro steun voor de voorbereiding en organisatie van verkiezingen in Irak, steun bij de uitbouw van de administratie en politie en het vooruitzicht op een handelsakkoord.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken legden gisterenavond de laatste hand aan de precieze modaliteiten van dat steunpakket. Ze moesten daarbij een evenwicht zoeken tussen de landen die Irak snel te hulp willen snellen en meer terughoudende lidstaten. Bij het bezoek van Allawi zal er een opvallende afwezige zijn: de Franse president, Jacques Chirac, die eerdere kritiek op de Franse Irakpolitiek niet slikt.

De voorzitter van het Europees Parlement, Josep Borrell, voegde gisteren een internationaal thema aan de agenda toe. Borrell kondigde aan dat het parlement zich zal mengen in het debat over de start van onderhandelingen met Turkije. Het Europarlement stemt op 2 december een opinie over Turkije. Borrell gaat daarna zelf naar Turkije om die toe te lichten. De regeringsleiders moeten op 17 december beslissen of en wanneer ze onderhandelingen met Turkije beginnen.

22288624

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud